HTML

A tanácsadó kutya

Eredetileg a labrador és golden retriver keverék Pedro volt az írások középpontjában. Örökbefogadott kutya, aki véletlenül lett része az életünknek. Mivel családállítással foglalkozunk, próbaképpen bevittük a csoportjainkba, szerettük volna ezzel is segíteni a szocializációs folyamatát. A legnagyobb döbbenetünkre aztán ő legalább annyit tett hozzá az állításokhoz, olykor kulcspozícióba helyezkedve, a megoldást mutatva, mint amennyi szeretetet kapott a csoporttagoktól. A korábban folyton menekülő, elszökős kutya változása izgalmas, és persze folyamatos kihívás volt a számunkra. Aztán folyamatosan bővülni kezdett a falkánk...

Friss topikok

  • tippmix: nice, gratula a falkához! Remélem egyszer nálunk is több mint 1 kutya lesz :D (2015.02.12. 15:57) Miért? - NAPI ÖDÖN
  • Venlo: Felháborító, mélységesen etikátlan, alávaló, erkölcstelen (nem sorolnám tovább a negatív jelzőket)... (2014.09.19. 16:46) Az ismert molesztáló (2.)
  • családállító: @wape: Neked is köszönöm. (2014.08.30. 10:23) Az ismert molesztáló
  • pottyoslabda: Hajrá Gesztenye! Reméljük május 11-én láthatunk Téged/Titeket a Boxermajálison <3 (2014.04.06. 19:38) Gesztenye (2.)
  • kutya vacsorája: én pólót csináltattam. "dagadt a kutyám. tudok róla". de így sem hagyták abba a népek... (2013.03.25. 18:39) Light & fitt

Állatos klub - az első tapasztalatok

2014.01.23. 06:08 családállító

Mivel a családállítás egy speciális technika segítségével felszínre hozza és térben megjeleníti a tudattalanban ható rejtett összefüggéseket, ez a módszer alkalmasnak tűnik arra is, hogy segítségével dekódoljuk az ember környezetében élő állatok jelzéseit. Új klubot indítottunk, hogy teret biztosítsunk az állatos témáknak.

Hasonlóképpen járunk el ilyenkor egyébként, mint amikor egy szülő hozza el hozzánk a kisgyereke problémáját. Az esetek döntő többségében két fókusszal dolgozunk, hiszen egy kisgyerek (a saját tökéletes biztonságát keresve) általában azt tükrözi vissza, ami a szülei lelkében zajlik, avagy szolidaritásból, lojalitásból a maga módján megoldást keres a felnőttek problémájára.

pedd.gif

Az állatok testi, és viselkedési tüneteinek java is a gazdával, illetve a környezetükben élő emberekkel kapcsolatos. Nem véletlen, hogy az emberi problémák orvoslása után (és ilyenkor ugye a jól ismert terepen mozoghat a családállító) az addig konfliktusos állat viselkedése is megváltozik.

Az első klubesten volt erre egy példa, amikor a kutya furcsa reakciói a gazda párkapcsolati kérdéseihez vezettek vissza. Az illetőnek gyerekkora óta az épp „aktuális", vele élő kutya jelentette a biztonságot. Így amikor felnőtt, az emberi kapcsolataiba is belekeveredtek az állatai, konkrétan a mostani kutyájával – „aki" meglehetősen féltékenyen reagál az idegenekre – védi magát tudattalanul a partnere közeledésétől. A kutya hangosítja ki a gazda zsigeri ellenérzéseit, ezért előbb a gazda lelkében zajló folyamatokat kell megfejteni, rendbe tenni. A végeredmény nem csupán a kutya indokolatlanul agresszív viselkedésének változásában, ám remélhetően abban is lemérhető majd, hogy a gazda sikeresebb lehet a párkapcsolatában.

Visszajelzés 1. : „Már az állítás után is rögtön érzékelhető volt bennem egyfajta megnyugvás. Elmúlt a bennem lévő feszültség, és ez a kutyámon is rendkívüli módon érzékelhetővé vált, ő is megnyugodott. Nagyon jól sikerült megfogni az állítás során a valós problémát, azt, amit még nem vallottam be magamnak sem, vagyis még nem teljesen állt össze a kép eddig, hogy nekem mit jelent a kutya, miért volt rá szükség az életemben..."

mohhh.gif

Más esetekben nem megyünk bele a gazda problémáiba, azok feloldását meghagyjuk neki, hiszen javulást úgyis elérhetünk az állatok komfortérzetében, hogy a számukra legfontosabb embert a gazdaságában (aki dönt, aki a főnök) erősítjük meg.

Visszajelzés 2. : „Négy kutyám van, egy anya és három lánya. Az volt a kérdésem, hogy miért verekedik két kutyám (testvérek) egymással a négy közül? Minden ok nélkül képesek egymásnak menni és csúnya vérfürdőket rendeznek. Folyamatosan járunk állatorvoshoz, két évvel ezelőtt már tarthatatlanná vált az állapot. Elvittem az agresszornak tartott kutyát iskolába is, a képzés után a helyzet javult, ám a bántalmazott kutyám azóta is egy széken éli az életét, ha a másik kutya bent van a helyiségben. Etetésnél nem veszekednek, ápolásnál nem veszekednek és a bunyók mindig velem köthetők össze. Ha nem vagyok otthon, akkor együtt alszanak, ám ahogy nyitom az ajtót a bántalmazott kutya elindul a székére..."

A kutyák gazdája bevallotta azt is, hogy szinte babázik velük, szó szerint, hiszen babuskáimnak nevezi őket. Talán ebből is adódóan keveredett össze a viszonyrendszer, elfelejtődött, ki a gazda, a kutyák pedig a maguk módján próbálnak valamiféle hierarchiát kialakítani, azaz rendet tenni a rangsorban. A megoldásra mutató oldó mondatok – a családállítás módszere azért mondat ki a problémáira megoldást kereső klienssel hangosan bizonyos összefüggéseket, mert ezzel felismeréssé válik és tudatosodik sok olyan összefüggés, amely addig a tudattalan tartományban hatott – az állatos állításoknál persze eltérnek az egyébként megszokottaktól. Itt a kulcsmondat ez volt: „Én vagyok a gazda, mindannyiótokat szeretlek, ám jogomban áll külön-külön másképp szeretni benneteket."

dxt.gif

Az első állatos klubunkban teszteltük azt is, hogy ha szétköltözésre kerül sor, vajon a család macskája – aki a ház meghirdetése óta nagyon ijedőssé vált és folyton elbújik – kivel tartson, hol érezné magát a legjobban.

Terítékre került egy ijedős – férfit, gyereket, gazdát a hátáról minden előzmény és látszólag ok nélkül ledobó – terápiás ló esete is, „aki" korábban magyaros lovasbemutatókon szerepelt és nagy valószínűséggel nem bánt vele kíméletesen az a csikós, aki őt betanította. Az állatba beégett az ember agresszív viselkedése, és mintha benyomódna egy kapcsoló, bizonyos hangszínek, mozdulatok ma is beindítják nála a védekező viselkedéssort. Ilyenkor a családállító annyit tehet, hogy a jelenlegi gazda és az állat kapcsolatának megerősítésével megpróbálja szétválasztani a múltat a jelentől. Azaz a mostani biztonságot és kiszámíthatóságot állítja szembe a korábbi agresszió okozta tapasztalásokkal.

Ez az eset ugyanakkor igazolta az is, hogy mivel az állatokban nincs jelen a tudati szűrő, hiszen érzéseket vesznek át, amelyekre érzésekkel reagálnak, a traumás élmények az emberek számára talán elképzelhetetlenül mély félelmeket váltanak ki belőlük.

És akkor jöjjön még 3 visszajelzés:

„Az állatok ugyanolyan érző lények, mint az emberek, örülnek, félnek, aggódnak,
csibészkednek, segítenek, a különbség ezeknek az érzéseknek a kifejezésében van, hiszen sajátos eszköztárat használnak..."

„Nem gondoltam volna, hogy egy macska képviseletében zsigeri szinten ilyen erős konkrét érzetek – szomorúság, enerváltság, visszahúzódás stb. – jelenhetnek meg. Egészen különleges élmény volt. Remélem, minél többen megértik majd, hogy mit is takar, mire jó ez a lehetőség, én feltétlen javaslom (receptre:-) mindenkinek, aki szereti az állatokat, és aki nem, azaz akár félelmek, fóbiák leküzdésére is."

„Az állatok képessége, hogy megérezzék azt is, amit ki sem mondunk, és talán magunkban meg sem fogalmazunk, de ŐK ennek ellenére a maguk módján reagálnak. Azt gondolom, hogy aki nyitott erre a módszerre, szereti és tiszteli a saját állatát, sőt általában az állatokat, annak egy új perspektíva lehet ez a fajta állítás..."

pedroarc.gif

 

Nagyon köszönjük az első állatos klub résztvevőinek vállalkozó kedvét és aktív segítségét!  

A klub tovább működik, a honlapunkon, a programok között feltüntetjük majd a következő időpontot, addig is várjuk a témával jelentkezőket. Szívesen vesszük állatvédők, kutyakiképzők szakmai együttműködését is. A klubestek teljes bevételét, minden alkalommal egy olyan szervezetnek, programnak ajánljuk majd fel, amely állatok mentésével, védelmével foglalkozik...

Az első klubesttel a NOÉ Állatotthon Alapítvány Boxer fajtamentő csoportját támogattuk.

Kapcsolat: federer@rendszerakademia.hu

Szólj hozzá!

Címkék: klub kutya állatok családállítás rendszerakadémia

A bejegyzés trackback címe:

https://pedromunkatars.blog.hu/api/trackback/id/tr355777717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása