HTML

A tanácsadó kutya

Eredetileg a labrador és golden retriver keverék Pedro volt az írások középpontjában. Örökbefogadott kutya, aki véletlenül lett része az életünknek. Mivel családállítással foglalkozunk, próbaképpen bevittük a csoportjainkba, szerettük volna ezzel is segíteni a szocializációs folyamatát. A legnagyobb döbbenetünkre aztán ő legalább annyit tett hozzá az állításokhoz, olykor kulcspozícióba helyezkedve, a megoldást mutatva, mint amennyi szeretetet kapott a csoporttagoktól. A korábban folyton menekülő, elszökős kutya változása izgalmas, és persze folyamatos kihívás volt a számunkra. Aztán folyamatosan bővülni kezdett a falkánk...

Friss topikok

  • tippmix: nice, gratula a falkához! Remélem egyszer nálunk is több mint 1 kutya lesz :D (2015.02.12. 15:57) Miért? - NAPI ÖDÖN
  • Venlo: Felháborító, mélységesen etikátlan, alávaló, erkölcstelen (nem sorolnám tovább a negatív jelzőket)... (2014.09.19. 16:46) Az ismert molesztáló (2.)
  • családállító: @wape: Neked is köszönöm. (2014.08.30. 10:23) Az ismert molesztáló
  • pottyoslabda: Hajrá Gesztenye! Reméljük május 11-én láthatunk Téged/Titeket a Boxermajálison <3 (2014.04.06. 19:38) Gesztenye (2.)
  • kutya vacsorája: én pólót csináltattam. "dagadt a kutyám. tudok róla". de így sem hagyták abba a népek... (2013.03.25. 18:39) Light & fitt

Összeszoktatás családállító módra – NAPI ÖDÖN

2015.02.12. 12:00 családállító

Első. Ismerd meg előbb a kutyáidat, csak azután próbálkozz egy következővel. Meglepetés még így is érhet. Úgysem az történik, amire számítasz, azaz a kedvenc Bert Hellinger idézetemmel élve: bármikor jöhet egy eset, amikor mindennek épp az ellenkezője igaz.

Második. Figyelni kell az érkezési sorrendre és az életkorra is. Úgy tűnhet, a legidősebb kutyának jár a vezérszerep, de mi van akkor, ha ő csatlakozott be a falkába legutoljára? Nálunk az első kutyánk, az 5 éves Dexter irányítja a csapatot, és ezt (egyelőre) a nemrég érkezett, 9-10 esztendős Ödön is elfogadta. Komolyabb békétlenség akkor lehet, ha Ödön netán megpróbálná leszorítani Dextert a trónjáról. Pedro tett már erre kísérletet, kihívta többször is a falkavezért, nem jár sikerrel. Viszont Mohát megelőzi rangban, pedig a fekete labrador korábbi, és idősebb is a sárgánál. Kettejük között az erőfölény döntött Pedro javára. Pedro most habozás nélkül maga elé engedte Ödönt, azaz szó nélkül behódolt neki. Moha viszont azért feszül Ödönnek, mert ha elfogadja, hogy az Öregúr erőben, életkorban többet tud, mint ő, akkor sajnos már megint hátrébb kerül a sorban.

Harmadik. Egy kutyafalkában mindig lehetnek alrendszerek.  Nálunk ilyet alkotnak például a lányok, azaz Gesztenye és Trudy, aztán a két „eredeti” kutyánk, Dexter és Moha, aztán az öregek: Gesztenye és Ödön. Az alrendszereket védeni kell, és lehetnek kiváltságaik. Az öregek például délben is esznek, nekik ugyanis az a jó, ha nem egyszerre kapnak sokat. Ez a kiváltság azonban nem mehet teljesen a többiek ellen, nem veszélyeztetheti a nagy rendszer egységét, azaz nem szedheti szét a falkát. Délben tehát mindenki más is kap egy falatot. Moha ösztönösen azzal próbálja erősíteni a pozícióját Ödön ellen, hogy az alrendszereiben keres támogatást. Részint Dexternél, aki még nem vevő rá. Részint pedig nálam - mint minden labrador, valójában ő is egyetlen személyhez szeret kötődni - tehát mi ketten is alrendszer vagyunk, ha úgy vesszük.

Amikor nem lát a közelében, simán kerüli Ödönt. Ha úgy érzi, számíthat rám, azonnal morogni kezd.

 mo1.gif

mo2.gif

Tegnapi képek, elnézést a minőségért, de gyorsan, és sötétben kaptam le őket. Ödön eddig egyetlen egyszer nem ment Dexter vagy Pedro fekhelye közelébe. Viszont Mohához odafeküdt. Jól látszik a közeledése, sajnos nem egészen barátságból, sokkal inkább a határokat feszegetve…

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya gesztenye dexter moha boxer családállítás Ödön

A bejegyzés trackback címe:

https://pedromunkatars.blog.hu/api/trackback/id/tr337164251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása